Zdroje informací projektu ZACITZIVOT.CZ

Názory prezentované na stránkách Začít Život, jsou převzaty od lidí, které uznává světová lékařská a vědecká komunita. Dosahují úžasných výsledků, jsou to lékaři nebo doktoři, pracují s pacienty, pracují na výzkumech a všichni se shodují na jednom: Vyvážená rostlinná strava je v současnosti ten nejzdravější způsob výživy pro člověka.

Zde následuje seznam těch nejvlivnějších osobností, které dosahují těch nejlepších výsledků v oblasti zdraví a výživy, a které jsem za několik let objevil:

Michael Greger - Nutritionfacts.org

 

 

Americký lékař, autor bestselleru How Not to Die ("Jak nezemřít" – myšleno "Jakým způsobem nezemřít"),

Doktor Greger započal svoji kariéru, když byla jeho babička vyléčena Nathanem Pritikinem, poté, co byla poslána domů zemřít v konečném stádiu onemocnění srdce. (Poslechněte si tento příběh). Tehdy byl M. Greger malý chlapec, ale 30 let života extra, které jeho babička dostala k životu díky úpravě životního stylu, ho inspirovalo, aby se stal lékařem. Nyní je jednou z předních osobností americké medicíny a nutričního světa.

Je zakladatelem stránek Nutritionfacts.org, kde s týmem 19 vědců prochází veškeré vědecké publikace na téma výživy a zdraví, kontrolují kdo je sponzoroval, jak na ně reagují jiní vědci, jak zapadají do kontextu současného poznání a následně publikují získané informace ve více pochopitelné formě na svých stránkách.

Dr. Greger je klíčovým zdrojem stránek Zacitzivot.cz (ze kterých vychází i Jistzivot.cz). S tímto zdrojem se můžeme dostat k informacím dříve, než do nich zasáhnou firmy či instituce či jednotlivci, kteří je využijí pro svůj prospěch nebo je zkreslí svými domněnkami apod.

Stránky Nutritionfacts.org tedy mohu doporučit každému, kdo rozumí anglicky a chce zjistit, co o potravinách říká věda – ne bulvární časopisy, ne instituty jako je ministerstvo školství, které následně školí a akredituje výživové poradce, atd.

Dr. Greger je zároveň i autorem stránek http://atkinsexposed.org, kde vytvořil zdarma stažitelnou publikaci, která vysvětluje realitu Atkinsonovi diety (kterou nyní napodobují nejrůznější výživové způsoby typu paleo dieta, vysokoproteinové diety, low carb…). Tato publikace má 21 stran A4 textu a 25 stran seznamu citací, odkazů na vědecké studie apod. Pokud má někdo zájem o kvalifikovaný pohled na výživu, tento člověk je rozhodně správným zdrojem informací.

Neal Barnard - PCRM.ORG

 

 

Autor 13 knih, Zakladatel PCRM

Doktor Barnard je zakladatelem organizace Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), přeloženo jako Výbor Lékařů pro Zodpovědnou Medicínu. Tato organizace zahrnuje již více než 150 000 lékařů a snaží se zavést výživové změny ve světě medicíny. Věda je totiž jasná – rostlinná výživa dokáže zabránit našemu nejčastějšímu zabijákovi a léčit mnohé jiné nemoci. Neměli by o tom lékaři vědět? Na školách se to neučí. Doktor Barnard se snaží zapojit výživu do praxe lékařů. Snaží se o prosazení modelu, kdy lékař, stejně tak jako posílá pacienta na rentgen, poslal by pacienta za výživovým specialistou, protože na vysvětlování tohoto tématu standardně nemá čas. Zároveň by měl lékař sám přijmout tuto nejzdravější dietu do svého života.

PCRM několikrát soudila vládu Spojených Států. Každých pět let se sejde komise na americkém „ministerstvu zemědělství“ (USDA) a vytváří výživová doporučení na dalších pět let. Členové této komise bývají již zpravidla navázáni na potravinářské a farmaceutické firmy (podle toho vzniklá doporučení i vypadají). PCRM se s nimi soudí, soudy vyhrává ale situace se mění velice pomalu.

Na stránkách Zacitzivot.cz spojuji N. Barnarda především s možností léčby diabetu 2 typu (což je „vedlejší efekt“ rostlinného způsobu výživy). V této oblasti dělal rozsáhlé výzkumy a je jedním z nejrespektovanějších lékařů současnosti.

Hans Diehl - CHIPhealth.com

 

 

 

Autor několika knih, světový řečník, ředitel výzkumu dlouhověkosti a vzdělávání v Pritikinově Centru Dlouhověkosti, ředitel Lifestyle Medicine Institutu v Loma Lindě, zakladatel organizace CHIPhealth (Complete Health Improvement Programs – Programy pro Kompletní Zlepšení Zdraví).

CHIPHealth.com je organizace, kde jsem byl na stáži a kde jsem započal svoji cestu coby člověka působícího na veřejné zdraví. Jak by návštěvník těchto stránek měl vědět, Loma Linda je město plné dlouhověkých lidí, patřící do takzvaných Modrých zón. Organizací CHIPhealth prošlo již více než 70 000 účastníků, všichni vědecky monitorováni, s výsledky publikovanými v prestižních vědeckých časopisech. Toto je dalším z ujištění, že změna životního stylu k rostlinnému způsobu výživy má nesmírný smysl a pozitivní dopad na zdraví člověka (klasika – vyhnout se nejčastějším zabijákům, nemocem, více energie, apod.). Jinými slovy – chcete se dožívat vysokých věků a mít skvělé zdraví? Naslouchejte tomuto člověku, který působí v jednom z nejzdravějších měst na této planetě.

Jeho knihy Umění žít zdravě a Síla zdraví stojí za přečtení.

Dean Ornish - Ornish.com

 

 

 

Lékař a výzkumník, profesor na lékařské univerzitě v San Franciscu, autor šesti knih a velice žádaný řečník, zakladatel Výzkumného institutu pro preventivní medicínu, výživový konzultant bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.

Schopnost rostlinného způsobu výživy zvrátit průběh kardiovaskulárních onemocnění (to, proč umře každý druhý člověk v naší společnosti), je známá již více než 100 let. Nevědělo se však, zdali je to způsobeno výživou, zdali se pacienti doopravdy léčí – jestli mají ucpané cévy, nebo ne… zkrátka nešlo přímo prokázat, že má výživa vliv na stav našich cév. V roce 1990 však přišel Dean Ornish se zlomovou publikací, ve které prokázal schopnost cév se pročistit nebo ucpat, podle toho, co jíme.

Následně byl schopen prokázat, že schopnost krve zastavit růst nádorových buněk je 8x vyšší u lidí, kteří se vyživují rostlinným způsobem, než u těch, kteří se vyživuje běžně a nádory si tím svým způsobem i tvoří. Jakou krev chcete mít ve svém těle? Dean Ornish na maximální možné úrovni dokázal dokumentovat léčbu rakoviny prostaty, pouze pomocí změn životního stylu.

Ve svém programu nasazuje i stress management a meditace.

Garth Davis - Proteinaholic.com

 

 

 

Ředitel nemocnice, Churirg v oblasti redukce nadváhy, autor dvou knih, závodník ironmanu.

Doktor Davis má jeden z největších přehledů v oblasti vědy a výživy, co jsem kdy mohl vidět. Coby praktikující lékař si prošel obdobím, kdy doporučoval vysokoproteinové diety, dokonce napsal i knihu, která tento životní styl obhajuje (z pozice lékaře, který operuje lidi s nadváhou) ale jeho pacienti se vraceli s problémy a sám G. Davis se nakonec stal svým vlastním pacientem s kardiovaskulárními obtížemi. To ho dovedlo ke studiu výživového vědeckého poznání. Na základě získaných znalostí změnil svůj výživový styl na rostlinný způsob výživy, uzdravil se ze svých potíží, a přeměnil se na lékaře, který nyní doporučuje rostlinný způsob výživy i svým pacientům, a v rámci kterého vychovává i své dvě dcery.

Coby závodník ironmanu se orientuje i v oblasti sportu a jeho doporučení se nikterak nemění – jezte Život.

Jeho druhá kniha Proteinaholik nedávno vyšla. Doktor Davis v ní nechce zopakovat svoji předchozí knihu, a tak se moc dobře ujistil, aby to byla kniha, která je v souladu s tím, co je aktuálně doporučováno jako nejzdravější možná výživa. Tato kniha vychází na konci září 2017 v češtině.

Caldwell Esselstyn - DrEsselstyn.com

 

 

 

Lékař, zlatý olympionik ve veslování z roku 1956, bývalý prezident Americké asociace endokrinních chirurgů, autor několika knih a dlouhodobých výzkumů, ředitel oddělení prevence a reverse kardiovaskulárních problémů na Cleavlandské klinice, v posledních letech sbírá ocenění za oceněním.

Doktor Esselstyn se věnoval výzkumu výživy a jejího vlivu na zdraví srdce a cév. Prokázal, že nemoci srdce mohou být nejenomže zastaveny, ale dokonce i zvráceny pomocí změn v životním stylu. Doporučuje rostlinnou výživu, vynechávaje dokonce i tuky a oleje (např. olivový, kokosový, nebo avokádo). Je to zatím nejryzejší rostlinná strava, se kterou jsem se setkal, nicméně mějme v potaz, že s ní zachraňuje životy.

Doktor Esselstyn pochází z farmářského prostředí – choval krávy. Na rostlinné výživě je však již od roku 1984. Můžete se o něm dozvědět i v dokumentu „Raději vidličky než nože“, který určitě stojí za shlédnutí.

Doktor Esselstyn shrnuje své výživové principy následujícně a kdo chce být jeho pacientem, musí je striktně dodržovat:

  1. Nesmíš jíst nic, co má matku nebo obličej (žádné maso, ryby, drůbež...)
  2. Nesmíš jíst mléčné produkty (mléko, sýry, jogurty...)
  3. Nesmíš oleje žádného druhu - ani kapku
  4. Obecně bys neměl jíst ořechy nebo avokáda.

Můžeš jíst různorodost těchto úžasných potravin, které jsou plné živin:

  1. Všechnu zeleninu. Listovou zeleninu, kořenovou zeleninu, zeleninu, která je červená, zelená, fialová, oranžová a žlutá a vše mezi tím.
  2. Všechny luštěniny - fazole, hrachovité luštěniny, a čočkovité luštěniny všeho druhu.
  3. Můžeš jíst veškeré celozrnné produkty, jako je chleba a těstoviny, dokud se do těchto potravin nepřidávají tuky.
  4. Můžeš jíst všechno ovoce.

Možná s tímto pánem nesouhlasíte. Vzhledem k tomu, že je to jeden z nejrespektovanějších lékařů a výzkumníků, kteří se zabívají vyléčením našeho nejčastějšího zabijáka, mé doporučení by bylo - snažte se pochopit, proč má doktor Esselstyn tato pravidla a snažte se podle nich upravit svůj život.

Michael Klaper - Doctorklaper.com

 

 

 

Lékař, bývalý konzultant výživy v NASA, konzultant v TrueNorth Health lékařské klinice se zaměřením na léčbu pomocí výživy a půstů.

Doktor Klaper je držitelem ocenění Courage of Consicence (volně přeloženo – odvážné mravní svědomí), což je cena, kterou obdrželi lidé jako Matka Tereza, Dalai Lama, John Lennon,… v této branži je totiž běžné, že se člověk musí rozhodovat mezi tím, co je správné a tím, co po něm vyžaduje okolí.

Je autorem dvou knih, z nichž jedna je zaměřena na rostlinnou výživu ve spojení s těhotenstvím a dětmi.

A další lidé jako je

John McDougall

 

 

Lékař, významná a velice respektovaná osoba v oblasti výživy a zdraví.

 

T. Colin Campbell

 

 

Vědec, doktor, celoživotní badatel v oblasti výživy.

 

Nathan Pritikin

 

 

 

Průkopník v oblasti Lifestyle Mediciny - v oblasti úpravy zdraví pomocí změn v životním stylu. Člověk, díky kterému žila babička M. Gregera dalších třicet let poté, co byla lékaři poslána domů zemřít.

Z jakého zdroje chceš čerpat informace?

Pojďme si ještě vysvětlit důležitost správného zdroje informací.

Pokud se jednou rozhodneme, že chceme dosahovat kvalitních výsledků v jakékoliv oblasti, měli bychom čerpat informace z kvalitních zdrojů. Nedává smysl, aby nás chudý učil, jak být bohatý; nemocný, jak být zdravý. Nemá cenu poslouchat lidi, kteří o této oblasti nic neví. Buďte vůči nim tolerantní, ale uvědomujte si, že pro své názory většinou nemají žádný podklad. Stejně tak nedává moc smysl, učit se o zdraví z komerčních zdrojů (bulvárů, televizí, časopisů), jejichž cílem je vydělat na reklamě, potažmo mají zaplaceno za publikování článku. Proč by za to někdo platil? Protože mu to později zaplatíte zpátky a většinou k tomu přidáte i část vašeho zdraví. To už ale nikoho nezajímá.

Odkud pramení informace?

Pojďme si popsat cestu informace, od jejího zrodu až k vám.

Směrodatné informace o tom, jaké potraviny jsou nebo nejsou pro člověka vhodné, pochází z vědeckých výzkumů. Pokud máte přístup k těmto informacím, můžete se radovat, protože se vám dostávají informace nejméně zkreslené. Trik je v tom, že v současnosti vychází okolo 70 000 článků jen v angličtině a to se nedá zvládnout. K tomu většina průmyslů investuje nemalé množství peněz na to, aby vytvořila vědecký nějaké vědecké články, kterými by mohly ospravedlnit, že prodávají to, co prodávají. U toho zároveň podkopávají vědu, jelikož dnes má pravdu ten, kdo říká, že už na každou myšlenku existuje vědecká studie, která ji potvrzuje. Proto, ať žije projekt typu Nutritionfacts.org, který všechna tato data zpracuje a důležité a hodnotné předá lidem.

Jaká je realita?

Odkud čerpá informace většina lidí? Je to z komerčních televizí, z rádoby odborných časopisů z bulvárů a z "ústní tradice" která pochází z právě zmíněných médií. Tato média publikují informace, které vedou k současnému zdravotnímu stavu naší společnosti. Mnohdy je lidem doporučováno, aby učinily výživové kroky, které spíše než lidem samotným, budou sloužit velkým potravinářským průmyslům. Další doporučení vedou ke koupi konkrétních produktů, jejichž výsledky jsou často obtížně pozorovatelné, jsou-li vůbec nějaké. Člověk je ve finále jen dojná krává. Pokud se ti to nelíbí, začni se vzdělávat.

Jak to vypadá v praxi?  

Praxe vypadá následovně, ukážeme si ji na příkladu mléka.

Vědecké publikace, souhrn současného vědeckého poznání poukazuje na to, že jsou mléčné produkty jedním z největších alergenů, spouštěčů autoimunitních onemocnění, že podporují rozvoj našich nejčastějších zabijáků, narušují hormonální rovnováhu v těle, působí velice zánětlivě, snižují schopnost absorpce jiných živin, působí zahlenění a zakyselení organismu…a podobně. To říká věda.

Tyto poznatky se již však nedostanou k lidem, protože lidé čerpají z komerčních médií. Nikdo nemá profit z toho, že zaplatí reklamu na podobné informace - proto je běžnému člověku nikdo nenaservíruje před nos. Na druhou stranu, mléčný průmysl má profit z toho, pokud do nějakého bulváru zaplatí za článek, ve kterém nějaká autorita doporučuje mléko. Nejlépe dětem, nejlépe několikrát denně…

„Není nic zdravějšího v jídelníčku dětí nežli mléko a zkvašené mléčné výrobky.“ S panem profesorem jsem se zkontaktoval, zdali si za svým tvrzení vskutku stojí a potvrdil to. Co na to říct? Snad jen, že se tím pádem rozcházím mezi názory, které získávám z uvedených vědeckých a lékařských zdrojů, s profesorem lékařské fakulty, předním imunologem prof. RNDr. Janem Krejsekem, CSc.

Po jejich ovoci je poznáte

Odkud a jaké informace chcete čerpat? Chcete informace ze světa, který působí naše nejčastější nemoci? Mimo zmíněné potíže je mléko označováno i jako velice pravděpodobná příčina vzniku diabetu 1 typu. Doopravdy chcete dávat svým dětem něco, co je může předurčit k celoživotnímu píchání inzulinu? Mléčný průmysl z toho bude mít radost, ale co vy nebo vaše dítě? Pití mléka je sice součástí naší kultury, stejně tak jsou ale součástí naší kultury třebas nádory u každého čtvrtého člověka (každý čtvrtý kvuli nim zemře, výskyt je větší). Možná se tedy vyplatí, učit se od kultur, které tyto problémy nemají.

Možná tedy chcete čerpat informace ze světa, ve kterém si lidé nepůsobí naše nejčastější nemoci, včetně našich třech nejčastějších příčin úmrtí, jejichž průběh lze navíc zvrátit pomocí vhodné úpravy životního stylu. Rád říkám, co řekl jeden chytrý pán – po jejich ovoci je poznáte. Jaké ovoce plodí informace, které přijímáte? Pokud byste se označily jako někdo "normální", očekávejte výsledky, které jsou v naší společnosti "normální."

Pokud chcete přijímat ovoce, které má zatím nejlepší výsledky na naší planetě, které je doporučováno souhrnem vědeckého poznání a mnohými lékařskými autoritami, které pomocí úpravy především výživy na rostlinný způsob, dokazují „zázraky“, pak vítejte na stránkách zacitzivot.cz

Kdo to ještě neudělal, měl by si přečíst příběh těchto stránek. Možná by tě zajímalo, jakých můžeš dosáhnotu výsledků se zde propagovaným životním stylem. Možná už máš přečtenou úvodní trojici "Příběh, Výsledky a Zdroje" - poté bych ti mohl doporučit i článek Cíle projektu ZACITZIVOT.CZ pro kompletnější pochopení těchto stránek. A možná, že ti již dochází hloubka tohoto projektu a chtěl by jsi nějak přispět k jeho životu a schopnosti doručovat informace, které mění a zachraňují životy.

Zanechte odpověď