jak vyléčit cukrovku

Jak vyléčit cukrovku? Moderní poznatky říkají, že tuto nemoc působí zejména tuk.

Pokud znáš alespoň deset lidí, je zde velká pravděpodobnost, že někdo z nich potřebuje shlédnout tuto přednášku. Dozvíš se v ní, že je možné vyléčit cukrovku - Diabetes 2. typu. Současný přístup k této nemoci je však natolik přesvědčený o tom, že to možné není, že to mnohým může zamotat hlavu. Nač však nepřijímat nové poznatky?

750 000 Čechů má diagnostikovanou "cukrovku" - Diabetes 2. typu. Ddhaduje se, že 200 000 případů diabetu je nediagnostikovaných a prediabetiků může být další milion. Současná medicína říká, že je diabetes 2. typu jednosměrná ulice - onemocníš a budeš nemocný do konce života. Kvůli diabetu lidé umírají na nejrůznější nemoci, selhávají jim ledviny, zvyšuje se riziko Alzheimera, slepnou, mají bolesti a jen v Česku vede diabetes k amputaci zhruba 11 000 nohou. To je menší město.

Doopravdy se s tím nedá nic udělat?

Ale dá.

Zde jsou moderní poznatky získané pozorováním vnitřku buňky. S tím přichází i nové řešení problému, které konečně řečí jeho příčinu, tuk v buňkách, který v naší kultuře pochází nejčastěji z živočišných produktů. Tento tuk následně brání normální funkci našeho těla, chemii která je zapotřebná k tomu, aby byl náš krevní cukr v normálu. I zdánlivě libové maso má veliký podíl tuku, viz 10 smrtelných mýtů o jídle.

Přístup, který Neal Barnard šíří, již uznává i Americká diabetická asociace. Výrazně mění pohled na diabetes. Doporučuji video shlédnout, ať se vás tato nemoc týká, nebo ne.

Vynechej ze své diety živočišné produkty, začni jíst co nejvíce rostlinnou stravu a udržuj oleje (a jiné tuky) na minimu. Tvé tělo se pročistí od tuku usazeného v buňkách. To umožní opětovné normální fungování inzulinu.

Změny mohou být rychlé, proces konzultuj s lékařem, neboť již za pár dní můžeš snižovat dávky léků. Je to poněkud odlišný přístup od běžné diabetické diety, která redukuje sacharidy a s cukrama nic nedělá. Tento přístup má však i odlišné výsledky, než běžná dieta pro diabetiky - a sice, má schopnost člověka vyléčit. Dosavadní dieta nedělá nic s příčinou, proto si současný člověk může vybrat - jíst běžně a mít diabetes a jiné nemoci, nebo jíst rostlinně a být zdravý. Podívejte se na to video, kde se vysvětluje, co to obnáší a jak příjemné to je v porovnání s jinými dietami - obzvláště proto, že zde nejsou limity toho, kolik potravin můžete sníst - jíte když máte hlad.

Budete tedy postaveni před volbu - buďto pojedu dál ve starých kolejích, protože se mi nechce se měnit. Nebo zvolíte tento postoj:

Mmm, tak dneska třeba upeču brambory s česnekem, zaleju je delikatesní omáčkou, nachystám si k tomu třeba tortilu s fazolama, ráno si dám pěkně banánek, na další obídek se pěkně napapám - udělám si rýži s cuketovými karbenátky a nějakou dobrou majdou a zeleninkou... večer salátek, na sváču třeba celozrnný chlebík s rostlinnou pomazánkou...

Tedy - brzy zjistíte, že se doopravdy jedná o výborný způsob výživy, který vám napomáhá v prevenci jak cukrovky, tak jiných nemocí, který vám umožní vyléčit cukrovku, přestože to údajně nejde, a který vám nabídne ještě další benefity, o kterých vám doporučuji si přečíst, dozvídáte-li se o tomto způsobu výživy poprvé.

Můžete začít Úvodními články na těchto stránkách, kde se dozvíte nějaké základní informace, nebo Hlavní články, kde se dozvíte informace o tom, jaké další možnosti má tento druh výživy, jak ji provozovat správně, apod.

Krásný den.

Neal Barnard je vědcem, lékařem, prezidentem Výboru lékařů za zodpovědnou medicínu (PCRM), autorem více než 15 knih, 72 vědeckých publikací - je to člověk, kterého stojí za to vyslechnout.

 

Originál videa:
Tackling diabetes with a bold new dietary approach Neal Barnard at TEDxFremont

Překlad: Zacitzivot.cz

 

Dnes bych chtěl mluvit o zvrácení průběhu jedné epidemie.

 

Sto milionů Američanů má nyní buď diabetes (750 000 Čechů), nebo pre-diabetes,

 

To je vystavuje riziku amputace (ČR - 11 000 amputovaných noh/rok),

 

srdečních onemocnění, slepoty.

 

A u toho vyvážíme tuto epidemii do všech koutů světa

 

Slovo "epidemie" pochází ze starého Řecka:

 

'Epi' znamená 'na', 'demos' znamená 'lidé',

 

Takže epidemie je něco, co studujeme pomocí sterilních statistik a map a grafů,

 

Ale pravda je, že je to něco

 

Co velice přímo dopadá na lidi, na živé, dýchající lidské bytosti.

 

Můj příběh začíná v suterénu nemocnice v Minneapolise.

 

Rok předtím, než jsem nastoupil do lékařské školy, byl jsem asistentem v márnici.

 

Nebo jak bych to chtěl nazvat: "pitevní asistent".

 

To znamenalo, že

 

kdykoliv někdo zemřel, vyndal jsem jeho tělo z chlaďáku,

 

a umístil ho na vyšetřovací stůl,

 

a potom přijde do místnosti patolog.

 

A jednoho dne v nemocnici zemřel člověk na masivní infarkt.

 

Pravděpodobně proto, že jedl nemocniční jídlo ale to by byl jiný příběh.

 

Tedy, chcete-li vyšetřit srdce, musíte odstranit kus žeber,

 

a to není děláno zrovna s jemností.

 

Vezmete něco, co vypadá jako zahradní nůžky

 

a děláte křup, křup, křup skrze žebra na boku na této straně

 

a křup, křup, křup skrze žebra na této straně.

 

Potom patolog z hrudníku vytáhl velký kus žeber,

 

dal to na stůl.

 

A věděl, že půjdu do lékařské školy,

 

tak se chtěl ujistit, že uvidím všechno.

 

A řekl: "Neale, podívej se na tohle. To jsou koronární tepny, "

 

- nazýváme je koronární, protože korunují srdce.

 

jednu cévu rozříznul a řekl: "Podívej se dovnitř."

 

S prstem v rukavici jsem si to ohmatával a nebyla to široce otevřená tepna.

 

Měla něco uvnitř, bylo to jako žvýkačka,

 

až na to, že to bylo tvrdé jako kámen. A on řekl:

 

"To je tvoje slanina a vejce, Neale, to je ateroskleróza."

 

A podívali jsme se na karotidové tepny, které jdou do mozku,

 

na tepny, které vedou do nohou, na tepny směřující do ledvin.

 

Všechny arterie (tepny) byly takto ztvrdnuté, což je ateroskleróza.

 

Řekl: "Počátky tohoto problému vidíme u dvou třetin lidí již ve věku 23 let."

 

Což bylo přesně tolik, kolik mi v té době bylo.

 

(Smích)

 

No, každopádně, patolog sepíše svá zjištění

 

"Masivní ateroskleróza, akutní infarkt myokardu"

 

A opouští místnost.

 

Já jsem zvedl žebra a dal je zpět do hrudníku,

 

Snažil se je přizpůsobit, aby pasovala mezi ostatní žebra.

 

Zašil jsem kůži, uklidil.

 

A pak jsem šel ven a šel jsem do kavárny,

 

Kde se ukázalo, že k obědu podávají žebra.

 

(Smích)

 

Nyní mi dovolte něco říct. Žebra jsem znal dobře.

 

Vyrostl jsem ve Fargo, Severní Dakotě, pocházím z dlouhé linie chovačů dobytka.

 

A vzpomínám si na vůni krav na poli,

 

Vzpomínám si na vůni krav ve stodole mého dědy

 

A jak jsem řídil náklaďák s dobytkem s mým strýcem do East Saint Louis, do národních chovů.

 

A pamatuji si tamější hotel, dva dolary za noc,

 

A zápach té místnosti.

 

(Smích)

 

A musím říci, každý den v mém životě,

 

To bylo pečené hovězí maso, pečené brambory a kukuřice.

 

Kromě zvláštních příležitostí, kdy bylo pečené hovězí maso, pečené brambory a hrách.

 

A to je způsob, jakým jsme jedli,

 

Ale mému otci se toto podnikání s dobytkem nelíbilo takže toho nechal.

 

Opustil rodinnou farmu a odešel do lékařské školy.

 

Poté strávil život na klinice Fargo, který léčil cukrovku,

 

Stal se odborníkem na diabetes v celém regionu.

 

A musím říct, že můj otec byl skutečně frustrovaný

 

Protože pacienti dostali dietu, která se jim nelíbila.

 

Co bychom řekli, nebo co by jiní řekli,

 

je, že diabetes je stav, kdy je v krvi příliš mnoho cukru,

 

Takže nejezte nic, co se změní na cukr, takže nejezte chleba, nejezte ovoce,

 

Nejíst těstoviny, rýži, sladké brambory,

 

Nejezte brambory, fazole, nejezte mrkev;

 

Všechny tyto věci musely být omezené a zatímco to tak děláte, snižte příjem kalorií

 

A to je to, co lidé museli dodržovat. Tohle vás přejde už ve středu.

 

Pacientům byly také podávány léky a dostávaly jehly,

 

A pokyny, jak si napíchnout prsty a jak si podávat inzulín.

 

A přes to všechno se jejich diabetes nikdy nezlepšil,

 

Vždycky postupoval,

 

a to se poté stalo něčím, co nyní vyvážíme do světa.

 

Když jsem vyšel z lékařské školy, měli jsme více dostupných léků,

 

A myslím, že máme ostřejší jehlice, ale abych vám pravdu řekl,

 

Dosahovali jsme stejných výsledků, měli jsme nešťastné pacienty,

 

A nikdy jsme tuto nemoci nevyléčili, nikdy se její průběh nezvrátil.

 

Vždy to bylo považováno za nemoc, která neustále postupuje.

 

Existují však dva vědecké objevy, které to všechno změnily.

 

U prvního byl použit ten největší možný nadhled.

 

Pokud se podíváte po celém světě,

 

V těch zemích, které mají nejméně cukrovky, například Japonsko,

 

nenásledují diety, které by se

 

jakkoliv podobali dietám, které dáváme diabetickým pacientům.

 

Neříkají: "Nebudu jíst rýži, nebudu jíst nudle".

 

Jedí tam tento druh pokrmů neustále, tvoří hlavní obsah jejich talířů.

 

Druhý objev přišel z pohledu dovnitř buňky,

 

Zejména do svalové buňky.

 

A důvod, proč se díváme zejména na svalové buňky

 

Je ten, že do nich chodí glukóza, do nich chodí krevní cukr,

 

To je palivo, které pohání váš pohyb.

 

Znáte někoho, kdo běhá maratony?

 

Co dělají v týdnech, které maratonu předchází? Napěchovávají se sacharidama.

 

takže jedí těstoviny, jedí chleba

 

aby dostali glukózu do buněk pro energii.

 

A to je ten problém u diabetu.

 

Protože glukóza, glukóza tam je, mimo buňku, snaží se dostat dovnitř.

 

Ale aby se dostal dovnitř, potřebuje klíč. A tím klíčem je inzulín.

 

Teď, co když se vrátím domů, přicházím ke vchodovým dveřím

 

Vyndám z kapse klíč, strčím ho do dveří...

 

Počkej chvíli, nefunguje.

 

S klíčem není nic špatně, ale podívám se do zámku,

 

a během toho co jsem byl pryč, někdo dal žvýkačku do mého zámku.

 

Tak co budu dělat? Budu chodit dovnitř a ven oknem? Ne.

 

Vyčistím zámek.

 

Když má člověk cukrovku, jejich klíč - inzulin - nefunguje.

 

Čím to může být? Proč by inzulín nefungoval?

 

Co se má stát, je, že glukóza má vstoupit do buňky.

 

A inzulín je klíčem, který to umožňuje.

 

Ale důvod, proč se to nestane

 

není ten, že by byla v buňce žvýkačka.

 

Co tam ovšem je, je tuk. Tuk, malé kuličky tuku.

 

Musím říct, lékaři nenávidí slova jako "tuk", má to jen jednu slabiku.

 

(Smích)

 

Takže to nazýváme IntraMyoCelulární lipid.

 

(Smích)

 

"Intra" znamená "uvnitř", "myo" znamená "sval", "celulární" znamená "buněčný"

 

(Smích)

 

"Lipid" znamená "tuk".

 

Intramyocelulární lipid je tuk ve vašich svalových buňkách,

 

A to je to, co zasahuje

 

do schopností inzulinu pracovat jako klíč, který signalizuje glukóze aby vstoupila.

 

V roce 2003,

 

Národní zdravotní ústav poskytl mému výzkumnému týmu grant a řekl:

 

"Otestujme něco zcela jiného.

 

Místo omezování chleba a všech těchto druhů věcí,

 

pokud tuk je ten problém, co když máme dietu, která neobsahuje žádný tuk? "

 

No, odkud pochází tuk?

 

Pochází ze dvou zdrojů:

 

Živočišné produkty, živočišný tuk a rostlinné oleje.

 

Přivedli jsme tedy 99 lidí a požádali jsme je, aby provedli dvě věci:

 

aby opravdu jedli hojné množství jídla, aby neřešili množství jídla

 

protože zde se kalorie nepočítají.

 

Nepočítáme gramy snědených sacharidů nebo něco takového.

 

Namísto toho jen dáváme bokem živočišné produkty a necháváme rostlinné oleje na minimu...

 

Velmi jednoduché.

 

Jeden z našich účastníků byl muž jménem Vance,

 

Otec Vance umřel ve věku 30 let.

 

Vance měl 31 let, když mu byl diagnostikován diabetes,

 

Byl ve svých pozdních třicátých letech když nás navštívil.

 

A řekl: "To není těžké!"

 

Na rozdíl od každé jiné diety, na které byl, nám bylo jedno, kolik sacharidů jí.

 

Nebo kolik kalorií nebo kolik porcí.

 

Kdyby měl chilli jídlo, nebylo to maso s chilli,

 

By to bylo fazole s chilli, poctivá zelenina na chilli.

 

Kdyby měl špagety, namísto masové omáčky,

 

měl omáčku s artyčoky

 

a s houbami a s rajčatovou omáčkou.

 

Takže takovéto věci. Doopravdy velice snadné.

 

Během zhruba jednoho roku zhubl 27 kilo,

 

Jeho hladina cukru v krvi šla dolů a dolů,

 

A jednoho dne mu jeho doktor sedl a řekl:

 

"Vance, vím, že tví rodinní příslušníci na tuto nemoc zemřeli.

 

Ale jak se dívám na tvoje krevní testy; Už diabetes nemáš."

 

A dokážete si představit, jaký je to pocit, když máte rodinné příslušníky, kteří si mysleli

 

že je tahle nemoc jednosměrnou ulicí a najednou tuto nemoc dokáží zvrátit?

 

A když jsem požádal Vance a povolení sdílet jeho příběh, řekl:

 

"Ujisti se, že všem řekneš i to, že moje erektilní dysfunkce zmizela taky."

 

(Smích)

 

Zapište si to.

 

(Smích)

 

Takže jsme zveřejnili naše závěry v recenzovaných časopisech,

 

Americká Diabetická asociace je cituje a akceptuje to jako efektivní přístup.

 

A začali to používat lidé z celého světa.

 

Ozval se mi muž z Anglie,

 

Který mě chtěl informovat o svých zkušenostech.

 

Měl diabetes,

 

Zkusil všechny druhy diet bez velkého úspěchu.

 

A pak slyšel o našem přístupu, vyzkoušel to několik týdnů,

 

Šel k doktorovi, lékař provedl řadu vyšetření krve.

 

A pak se vrátil domů. Brzy zazvonil telefon:

 

 

 

"Tohle je lékařská ordinace. Mohl byste se hned teď vrátit?"

 

On si říká, "Nebesa nad zemí! Co je s mým krevním testem?

 

Nastoupí do auta, jede za doktorem

 

přemýšlí, co mu v krvi našli za nemoc...

 

A v vběhne do ordinace kde mu řeknou:

 

"Potřebujeme, aby ses posadil. Vysvětli přesně to, co jsi dělal."

 

Všechny stopy jeho cukrovky byly pryč.

 

Doktor řekl: "Vaše krevní testy jsou lepší než moje,

 

a to nemám cukrovku, jak je to možné? "

 

Lékař mu vysvětlil: "Nikdy nemůžeme říci, že by byl člověk vyléčen z diabetu

 

protože všichni víme, že to prostě není možné, ale technicky, už to tam není.

 

A doktor byl skeptický,

 

Řekl: "Vraťte se za dva měsíce, chtěl bych vás znovu přeměřit."

 

Nikdy se nevrátil.

 

Počkejte chvíli.

 

Cukrovka je dána geny, že?

 

Vyskytuje se v rodinách.

 

A ve skutečnosti existují geny pro diabetes,

 

Ale je důležité si pamatovat,

 

že geny jsou ve dvou kategoriích.

 

Některé geny jsou diktátoři,

 

Mluvím o genech, které říkají "modré oči" nebo "hnědé vlasy".

 

Jsou to diktátoři, dávají rozkazy, nemůžeme se hádat.

 

Ale geny pro diabetes jsou jako ovlivnitelné.

 

Dělají návrhy.

 

A můžete říci: "Počkej chvíli,

 

Nemyslím si, že bych chtěl mít cukrovku."

 

A ve skutečnosti je většina chorobných genů, ať už jde o srdeční onemocnění,

 

nebo o diabetes, hypertenzi, určité druhy rakoviny,

 

dokonce Alzheimerova choroba,

 

geny které to podmiňují, nejsou diktátoři, jsou ovlivnitelné.

 

A jejich činnost závisí na tom, co dáváme do našich těl.

 

Takže to, co říkám, je

 

že do našich těla dáváme potraviny, které pro nás skutečně nejsou určeny.

 

To vyvolává otázku: Pro jaké potraviny jsme skutečně určeni?

 

Existují různé způsoby, jak se na to podívat.

 

A jeden se nazývá zubní test. Znáte zubní test?

 

Co uděláte, je, že počkáte, až si kočka zívne,

 

A podíváte se do kočičích úst a co čeho si všimnete, je

 

že má v ústech tyto velmi, velmi dlouhé vyčnívající špičáky,

 

A na každé straně úst to vypadá jako vidlička

 

To je opravdu užitečné pro chycení kořisti a pro zabíjení malých zvířat,

 

a pro odtrhání kůže od masa a pro jedení masa.

 

Takže teď se podívejte na vlastní ústa.

 

Co zjistíte

 

je, že vaše špičáky nejsou delší než vaše řezáky.

 

A tato změna nastala nejméně před 3,5 miliony let.

 

Naše stoličky jsou opravdu dobré na křoupání jablka.

 

Nejsou tak skvělá pro zabití lovené zvěře.

 

Pak je zde test s králíčkem. Znáte test se králíčkem?

 

(Smích)

 

Vezmeš králíčka

 

A dáš ho před svoji kočku

 

(Smích)

 

Co zjistíte,

 

bez ohledu na to, jak je vaše kočka mladá, má v sobě tuto nepotlačitelnou touhu

 

chytit, zaútočit, zabít a spolknout toho králíka.

 

Nyní dáte toho samého králíčka před batole nebo dítě. (Smích)

 

A co zjistíte, je, že batole říká "králíček, králíček!"

 

Dítě si s ním chce hrát a je naprosto nadšené,

 

Myšlenka zabít a sníst ho by ho nikdy nenapadla, ani za milion let.

 

Něco se tady učíme.

 

Znáš test s krabicí? (Smích)

 

Vezmete si krabici, kterou sloužila k přenosu elektronických zařízení,

 

A podíváte se dolů a to, co tam najdete, je silikagel.

 

A silikagel je tam, aby odváděl vlhkost z krabice.

 

A očividně - producenti silikagelu si uvědomili

 

Že lidské bytosti jsou tak nerozlišující u svých stravovacích návyků,

 

Že tam musí dát tato slova: "Nejíst".

 

(Smích)

 

Takže, tady je to, jak jsem to dal dohromady:

 

Lidské bytosti jsou přirozeně býložravci, ale jsme opravdu snadno odkloněni z cesty.

 

(Smích)

 

Skutečností je že před dobou kamennou,

 

by lidé byli prostě otřesní lovci, opravdu.

 

Víte, že je to pravda, protože nejsme zrovna rychlí.

 

Lev, lev je rychlý,

 

V lese může lev snadno chytit gazelu.

 

Jestřáb nebo sokol může snadno chytit myš.

 

Lidé, mi chytneme leda chřipku. To je tak všechno. (Smích)

 

Nejsme schopni dobře detekovat kořist, nemáme citlivé nosy.

 

Pokud se podíváte na psa,

 

Pes má velmi vyvinutý čich,

 

psi mohou detekovat kořist na dlouhé vzdálenosti,

 

proto jsou využíváni na letištích,

 

aby detekovali bomby a drogy a takové věci.

 

A jejich sluch daleko převyšuje náš.

 

Jsou vybaveni, aby dokázali odhalit kořist.

 

My lidé máme roztomilé nosy a máme roztomilé uši,

 

Ale jsme opravdu ubozí coby lovci.

 

A pokud máš uspět jako masožravec,

 

Potřebuješ dobré ostré drápy, dobré ostré zuby,

 

Musíš být velice, velice rychlý,

 

A musíš mít citlivý sluch, citlivou vůni a citlivé vidění.

 

Což vlastně vyvolává otázku:

 

Jaká část lidského těla je nejcitlivější?

 

Co myslíte?

 

No, vlastně jsem poznal odpověď.

 

Když jsem sem jel, byl jsem na letišti.

 

A agent agentury TSA mě stáhl stranou a řekl: "Musím vás prohmatat,

 

A když se dostanu na citlivé části vašeho těla,

 

Použiji zadní stranu mé ruky."

 

A tak jsem si uvědomil...

 

Že nejcitlivější částí našeho těla... ... jsou záda. Myslím.

 

Každopádně, to co si z toho odnáším je, že masožravectví nějak muselo začít.

 

Jak to začalo?

 

Tuto otázku jsem položil Richardovi Leakeyovi.

 

Richard Leakey je slavný paleoantropolog.

 

A on řekl,

 

"Víte, jako lidské bytosti coby bylino-žravci, nemusíte být rychlí.

 

Nemusíte být zvlášť bystří nebo citliví

 

protože k jahodě se plížit zrovna nemusíte.

 

Jahoda jenom sedí a nic nedělá.

 

Ale stát se masožravci opravdu vyžadovalo nějaké úsilí.

 

A pravděpodobně to začalo jako dojídání zbytků."

 

Jinými slovy, lvi nesní všechno.

 

Když odcházejí od malé hromady kostí, které nechali.

 

je tam i trochu masa.

 

A lidé by se mohli poměrně snadno připlížit,

 

něco z toho odříznout a vzít to zpátky.

 

K tomu je ale zapotřebí nějakých nástrojů.

 

Takže jakmile nastala doba kamenná,

 

pak nastala i příležitost, abychom to začali dělat.

 

A jakmile jsme měli i hroty a sekery a podobné věci

 

tak jsme se začali někam dostávat...

 

Maso se skutečně stalo velkou věcí. Ale, stále máme těla z doby před-kamenné.

 

I dnes, když lidé dávají do těla rostlinné potraviny,

 

Jejich tepny se opět otevřou, jejich diabetes se začíná lepšit,

 

Jejich hmotnost začne klesat, jejich těla se začínají zotavovat.

 

Američané, bohužel, nejsou zrovna na dietě, která by zvrátila průběh diabetu.

 

Američané dnes jedí více než milion zvířat za hodinu.

 

A Centra pro kontrolu a prevenci nemocí říkají,

 

Že jedno ze tří dětí, které se narodily v roce 2000 a následujících letech

 

dostane během svého života diabetes.

 

A můžete vidět, co je v tom pravdy, stačí zapnout televizi.

 

Polovina reklamy je na hamburgery, kuřecí křídla, rychlé svačinky,

 

Druhá polovina reklam je na léky

 

které odstraňují následky všeho toho jídla, které jíme.

 

Takže, tady jsme.

 

A co by se stalo,

 

kdyby namísto sta milionů Američanů

 

co mají diabetes nebo prediabetes,

 

co kdyby celých sto milionů mělo rovnou diabetes.

 

Nebo ještě více lidí.

 

Všichni potřebují léky, testování, nemocniční péči a tak dále.

 

Finančně je to katastrofa.

 

Ale cena, kterou by platili jednotlivci, je nevyčíslitelná.

 

Myslím, že se to začíná otáčet.

 

Moje rodina propagovala maso po generace a generace a generace.

 

Nicméně,

 

V roce 2004 jsme dosáhli maxima na 201,5 librách (91 kg) masa.

 

Tolik ho průměrně člověk snědl v daném roce.

 

A v následujících letech to padá a padá...

 

a nyní jsme pod 86 kg,

 

a doufejme, že tento klesající trend bude pokračovat.

 

Ale dodnes lékaři, dietologové, zdravotní sestry řeknou:

 

"Diabetes je jednosměrná ulice, nikdy nezmizí."

 

Ale to bylo předtím, než jsme se rozhlédli po světě

 

a uviděli jsme užitečnější stravovací vzory.

 

Tak to bylo před tím, než jsme si uvědomili, že pozorováním vnitřku buňky

 

můžeme pochopit, jak se to děje

 

a jak se dá tento proces zvrátit.

 

Tak to bylo před tím, než jsme si uvědomili

 

že pacienti jsou ochotni udělat větší změny, než které jsme od nich očekávali.

 

Takže, rodiny jako moje

 

které prodávají maso po generace

 

by namísto toho možná mohly prodávat mrkve, brambory, fazole...

 

a snad budou pitevny více nevyužívané, než kdy před tím

 

Protože lidé budou žít déle a vypadat lépe,

 

A možná nemocniční kavárna, místo aby servírovala žebra,

 

bude nabízet spoustu užitečných potravin

 

a namísto studování epidemií

 

budeme oslavovat obnovu zdraví.

 

Děkuji mnohokrát.

 

(Potlesk)

Zanechte odpověď