Veganství vede k lepšímu zdraví

Lidé, kteří se vyživují veganským způsobem, mají menší pravděpodobnost rozvoje problémů oběhové soustavy, v porovnání s masožravci. Říká to nová souhrnná studie.

Vědci analyzovali 40 studií z více než tuctu zemí, aby porovnali výsledky lidí konzumujících rostlinnou stravu s těmi, kdo jí všechno. Zjistili, že vegani mají tyto výhody:

  • jí méně kalorií
  • jí méně nasyceného tuku
  • mají lepší BMI
  • mají lepší LDL cholesterol, tryglyceridy, vysoký krevní tlak a hladinu cukru

U lidí z Taiwanu byly pozorovány menší rozdíly mezi zdravím veganů a masožravců. Autoři studie to přisuzují skutečnosti, že je veganská výživa na Taiwanu méně přísná a masožravci i tak jedí méně živočišných produktů, než je běžné v jiných zemích.

Benatar JR, Stewart RAH. Cardiometabolic risk factors in vegans; a meta-analysis of observation studies. PLOS ONE. Published online December 20, 2018. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0209086.
Převzato z PCRM

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *