Lékaři ji poslali domů zemřít. Nakonec žila ještě dalších 30 let

Následující příběh nám ukazuje, jakou moc může mít úprava výživy a životního stylu. Nevhodné jídlo je hlavní příčinou našich nejčastějších nemocí, jako jsou nemoci srdce a cév, což před nás staví volbu:
Buďto BUDU DÁL JÍST NEVHODNĚ A PŮSOBIT SI TÍM ZDRAVOTNÍ POTÍŽE (protože je to moc dobré a protože neumím měnit své zvyky), a NEBO SE NAUČÍM JÍST TÍM NEJZDRAVĚJŠÍM, současnou vědou doporučovaným a rovněž velice chutným - rostlinným způsobem výživy. Co dává větší smysl?

Jak nám paní Gregerová svým příkladem ukazuje - naučit se jíst zdravě nám sice může zabrat nějakou tu hodinu... Když však díky tomu dostanete 30 let života navíc - poté, co vás lékaři pošlou domů zemřít, je to velice dobře investovaný čas a úsilí.

VIDEO K TOMUTO ČLÁNKU: Nemoc která v Česku zabije každého druhého a jak se jí vyhnout.

Následující text je přepisem videa propojeného s tímto článkem:

Dovolte mi začít něčím osobním. Na tomto obrázku jsem já, zrovna v době, kdy byla má babička diagnostikována konečným stádiem onemocnění srdce a poslána domů umřít. V té době již měla za sebou mnohé bypasy, v podstatě jíž “došlo náhradní potrubí“, byla připoutána na vozík a podle lékařů nebylo nic víc, co by se dalo udělat. Její život byl u konce v 65 letech. Ale najednou se doslechla o tomhle chlápkovi se jménem Nathan Pritikin, jeden z nejranějších průkopníků lifestyle medicíny – medicíny pomocí změn v životním stylu.

Co bylo potom je zaznamenáno v Pritikinově biografii. Moje babička byla jedna z těch lidí, co už byly u brány smrti.: "Frances Gregerová přijela na vozíku. Paní Gregerová měla nemocné srdce, anginu pectoris a klaudikaci. Její stav byl natolik vážný, že už nemohla ani chodit bez bolesti na hrudi (angina pectoris) a v nohách (klaudikace). Během třech týdnů však nejenom že opustila svůj vozík, ale chodila 10 mil denně."

Toto je moje babička na svatbě svého vnuka (úvodní foto tohoto článku), 15 let poté co obdržela lékařský rozsudek smrti. Díky zdravé výživě, mohla žít dalších 31 let na této zemi – do svých 96 let – a užívat si svých 6 vnoučat, včetně mě.

Proto jsem se dal na medicínu

Když o několik let pozdě doctor Ornish publikoval svůj Lifestyle Heart Trial, dokazujíce pomocí kvantitativní angiografie, že nemoc srdečních cév může být vskutku zvrácena u většiny pacientů bez léků a operací – pouze pomocí rostlinné výživy a jiných změn vedoucích ke zdravému životnímu stylu – domníval jsem se, že to naprosto změní vývoj hry. Moje rodina to viděla na vlastní oči, ale konečně to tady bylo černý na bílým, publikované v jednom z nejprestižnějších lékařských časopisů na této planetě. Ale nic se nestalo, což mě zanechalo v údivu. Lék na zabijáka číslo jedna v naší společnosti se ztratil někde v králičí noře a v ignoranci. Přesto jsem začal hledat, co ještě se dá nalézt v lékařské literatuře, co by mohlo pomoci mým pacientům. Stala se z toho má životní mise.

Pro ty z vás, kteří neznáte moji práci – každý rok pročítám každé téma všech Anglických výživových časopisů na světě – aby to tak zaneprázdnění lidé jako vy, nemuseli dělat. Poté posbírám ty nejzajímavější, nejdůležitější a nejpraktičtější zjištění a tvořím z nich videa a články na mé neziskové stránce – Nutritionfacts.org

Všechno na těchto stránkách je zdarma. Nejsou tam reklamy, nesponzorují to žádné firmy. Je to přísně nekomerční stránka, která nic neprodává. Dělám to jako službu veřejnosti, jakožto dílo lásky. Nová videa články každý den, o tom nejnovějším z důkazů-podložené výživy. Jaký to koncept.

Odkud vzal Pritikin své podklady? V síti misionářských nemocnic postavených západními doktory v sub-saharské Africe, odhalili jedno z možná nejdůležitějších zjištění ve zdraví: “mnohé z nejběžnějších a hlavních nemocí v moderní západní kultuře jsou zpravidla vzácné v zemích třetího světa.” říká jedna z našich nejvýznamějších lékařských postav dvacátého století – doktor Denis Burkitt,

Stejně tak i nemoc srdce. Klíčový článek z padesátých let, začíná šokujícím tvrzením: “U afrických obyvatel Ugandy onemocnění cév srdce téměř neexistuje.” Počkejte chvilku, naše hlavní příčina smrti – téměř neexistuje? Co tam jedli?

Jedli tam hodně škrobovité zeleniny, škrobovitých obilovin, a zelených potravin a bílkoviny získávali téměř výhradně z rostlinných zdrojů. Jejich hladina cholesterol to dokazovala a vlastně byla velice podobná té, jakou mají dnešní lidé vyživující se rostlinně.

Možná že Afričani prostě umírali dříve kvůli jiným nemocem, takže se nikdy nedožili takového věku, aby mohli dostat infarkt? Ne. Máme zde studii měřící výskyt infarktů u lidí stejného věku v porovnání mezi Ugandou a St. Louis. Z 632 autopsií v Ugandě – jediný infarkt myokardu. A u 632 autopsií lidí shodného věku a pohlaví – 136 infarktů myokardu, tedy vice než stonásobný výskyt našeho zabijáka číslo jedna.

Ve skutečnosti z toho byli tak mimo, že se vrátili do Ugandy a udělali dalších 800 autopsií – a stále, pořád ten jeden malý vyléčený infarkt (což znamená že ani nebyl příčinou smrti) u 1427 pacientů. Méně než jeden z tisíce zatím co u nás je nemoc srdce epidemií.

Toto je seznam nemocí, běžně se vyskytujících ve Spojených Státech a u populací, které žijí a jedí jako lidé ve Spojených Státech. Tyto nemoci jsou ale vzácné nebo rovnou neexistují u populací, které se vyživují rostlinným způsobem výživy:

  • Obezita
  • Jícnová kýla – jeden z nejběžnějších žaludečních problémů
  • Křečové žíly
  • Rakovina konečníku – hlavní příčina úmrtí na rakovinu
  • Divertikulóza – nemoc střev číslo jedna
  • Zánět slepého střeva – hlavní příčina naléhavé operace břicha
  • Nemocný žlučník – hlavní důvod pro neakutní operaci břicha
  • A stejně tak i ischemická choroba srdeční – nejběžnější příčina úmrtí u nás, ale vše vzácné u rostlinné se vyživujících obyvatel.

Toto poukazuje na to, že nemoc srdce může být volbou. Jako zubní kaz.

Pokud se podíváte na zuby lidí, kteří žili více než 10 000 let před vynálezem zubního kartáčku – neměli vcelku žádné kazy. Nekartáčkovali si zuby jediný den v životě, žádná zubní nit – přesto žádné kazy. To proto, že ještě nebyly vynalezeny „pochoutky“.

Proč lidé dostávají zubní kazy, když víme, že se jim dá zabránit pomocí výživy? Jednoduše proto, že potěšení lidí, které plyne z dezertu, může převážit cenu a nepohodlí křesla u zubaře. A tak je to v pohodě.

Podívejte, dokud lidé rozumí následkům svých činů – jakožto doktor, co více můžu udělat? Pokud jsi dospělý a rozhodneš se, že výhody převažují nad riziky pro tebe a tvoji rodinu – pak směle do toho. Sám si občasně užívám požitkářství, mám dobře pojištěné zuby.

Ale co když se namísto o plaku na zubech bavíme o plaku, který se buduje uvnitř našich cév? To je další z nemocí, které se dá zabránit pomocí změn ve výživě. Jaký dopad to může mít nyní na vás a vaši rodinu? Teď už nemluvíme o seškrabávání zubního kamene. Teď se bavíme o životě, nebo smrti. Ten nejpravěpodobnější důvod, že naši milovaní zemřou, je nemoc srdce. 

Stále je na nás udělat rozhodnutí o tom, co budeme jíst a jak budeme žít, ale měli bychom tuto volbu udělat vědomě a vzdělávat se o předvídatelných následcích našich činů.

Toto byl jen jeden z mnoha dalších příběhů.

Přes 90 % naší populace má nemoc srdce a cév. 50 % lidí na ni umírá, téměř polovina lidí nepřežije svůj první infarkt. To, že je nevhodná výživa hlavní příčinou této nemoci, je vědecké komunitě již dobře známo. Rostlinný způsob výživy je zatím jediným výživovým směrem, u kterého je velice pevně podložena a propojena schopnost těla zvrátit průběh nemocí srdce a cév.

I kdyby to bylo to jediné, co tento výživový směr dokáže - odstranit z naší společnostipříčinu úmrtí každého druhého člověka u nás...

... neměl by to být základní způsob výživy, dokud se neprokáže jinak?

1 comment

Zanechte odpověď