První česká „média“ již začínají šířit FALEŠNOU zprávu, že maso je zdravé. Proč?

Před pár dny jsem sdílel na Facebookových stránkách tohoto blogu, že nás v ČR čeká mediální sprška zpráv ve stylu: Vědci zjistili, že červené maso a párky jsou vlastně zdravé. Tyto zprávy totiž kolují v anglicky mluvícím světem, a Češi celkem z pravidla kopírují, co má čtivost v zahraničí.
No, netrvalo to dlouho a dnes na mě z telefonu vyskočila první vlaštovka českých „médií“ kopírující tuto zprávu o konzumaci masa. V brzkých dnech se však dá očekávat, že podobné články zahrnou českou mediální scénu mnohem více – protože je to dobrej clickbait (titulek, na který hodně lidí kliká a tím pádem mají stránky vyšší sledovanost, vyšší prodej z reklam atd. – proto publikují podobné sračky 🙂 Nejde to označit jiným slovem, přečtěte si tento článek alespoň do půlky a pochopíte proč).
No jen se podívejte na tu nádheru, která se mi objevila v telefonu:
Záměrně sem nedávám odkaz, protože to by jen zvedlo hodnocení toho média ve vyhledávačích…
Kdybych byl jako většina lidí, nikterak nad tímto článkem nedůmám a dám si do své hlavy program, že jíst červené a průmyslově zpracované (párky, salámy, slanina, atd.) maso je zdravé. Jenže věci se mají trochu jinak, a tak spíše, než že bych byl s podobnými programy zdravý, dopadl bych jako můj strejda, kterej je tlustej a nemocnej, ale při každé návštěvě mi říká, že „když nejím maso, budu nemocný já“ a že „ve zprávách teď říkali…“
 
Zejména tihle lidé starší generace typu můj strýc, jsou prakticky bez šance, když přijde na to zorientovat se v současném informačním chaosu mediálního světa v oblasti zdravého životního stylu. Díky tomu, že jsou odkázáni pouze na česká média, televizi a noviny (bez angličtiny a prakticky i bez chuti cokoliv měnit), jsou to přesně ti lidé, kteří za šíření podobných zpráv zaplatí svým zdravím a následně nejpravděpodobněji i svým životem. V současné situaci, kdy je skoro 70% současných úmrtí působeno nezdravým životním stylem, cokoliv, co udržuje současnou populaci ve statusu quo, je tedy udržuje i v „quo výsledcích“ – a to by neměl chtíti nikdo.
Tahle myšlenka nejenom na mé nebohé příbuzné mě vlastně dovedla k tomu, že nejspíš jako jeden z mála v ČR napíšu na internet kontroverzi na mediální vlnu, která v následujících dnech téměř jistě přijde, a to jak od prostoduchých vydavatelů clickbaitových článků, tak od neobezřetných redaktorů větších médií, kteří by si před vydáváním podobných článků měli přečíst tohle:

Nevěříme tomu, co jsme zjistili – proto doporučujeme opak

Pojďme se podívat, z čeho tento článek a celý mediální boom vychází. K tématu jsem se s předstihem dostal díky videu s doktora Barnarda, ve kterém hezky popisuje celou záležitost. Přímo ukazuje na studii, ze které vychází tato zpráva, že maso je zdravé. Tohle je ta studie, kterou citují média a ovlivňují tak životy stovek milionů lidí na planetě. A co zjistila tato studie? To se podržte, protože to začíná být postavené na hlavu:
Přišla se závěrem, že snížení konzumace masa snižuje úmrtnost, tedy zdravější je ho NEJÍST.
V kontextu toho, že je polovina mé rodiny nemocná kvůli podobným zprávám mi nezbývá, než se ptát: Tak o co tady (ku***) de?
No, zkoumalo se totiž jen to, jaký dopad na zdraví má mírné snížení konzumace masa, a zjistilo se, že díky tomu člověk dosáhne pouze mírného zlepšení zdraví, které navíc není ani podloženo silným důkazem (protože studie nebyla kvalitně udělána). Poté se zjišťovalo i to, jaký mají lidé na maso názor a zjistilo se, že ho mají hodně rádi. A vzhledem ke skutečnosti, že „snížení konzumace masa vede jen k mírnému zlepšení zdraví, nestojí za to doporučovat lidem, aby ho nejedli. Pokračujme v konzumaci masa“. Toto je interpretace studie, kterou její tvůrci poslali to do vyšších organizací, aby se maso více doporučovalo ve výživových doporučeních.
Dr. Katz z Yale univerzity tomu v článku na svém Linkedinu nasazuje titulek: Něco jsme objevili, ale nevěříme tomu, proto doporučujeme opak.
Přesně z těchto čísel, která ukazují na to, že
Trošku méně masa vede k trošku lepšímu zdraví
tedy vychází články s titulkem:
Chcete být zdraví, pokračujte v konzumaci červeného masa
Studie samotná má poté i spoustu chyb, na které vědecká komunita poukazuje: Např. do studie se nezahrnují lidé, kteří maso nejedí vůbec.
Jak potom chcete zjistit, jaký efekt má maso na zdraví, když nezahrnete lidi, kteří nejí maso? Kritika se nese i na samotný systém vyhodnocování studie apod. Čili špatně udělaná studie, která je ještě hůř interpretovaná vede v to, že mi strejda u příští návštěvy zase řekne, že mám jíst maso, protože to četl v novinách (a u toho bude jíst léky na cukrovku…).

Federální petice, stáhněte ten článek!

Toto působení by se dalo označit za nezodpovědné. Sám bych si to však neuvědomil, kdyby na to někdo nepoukázal – v mém případě dr. Barnard, prezident organizace Physicians Committee for Responsible Medicine (Výbor lékařů za zodpovědnou medicínu). Tato organizace již celkem pravidelně podává federální žaloby kvůli nejrůznějším problémům v oblasti výživy. Např. že jsou výživová doporučení v USA tvořena i odvětvími potravinářských průmyslů (což je pravděpodobně i u nás, jen to tady nikdo neřeší, nebo o tom nevím). Nyní dávají i federální petici, při které požadují, aby byl článek stažen. A pravděpodobně vyhrají a bude stažen. Jenže žádné z českých médií, které mezitím vypustí vlnu o tom, že jíst maso je zdravé, nenapíše dodatek: tak jsme se spletli, nejezte ho.

V petici poukazují i na jiné studie a jiná čísla:

  • Sutide z Harwardu – 12% zvýšení rizika smrti s každou denní porcí červeného masa. Každá porce průmyslově zpracovaného masa = o 20% vyšší riziko smrti.
  • Červené maso působí rakovinu střev u žen, aj…

Zároveň zmiňují, že rostlinná výživa má schopnost prevence a vyléčení diabetu 2. typu, nemocí srdce, vysokého krevního tlaku a další benefity.

U toho se dávají dohromady další skupiny doktorů a vědců. Např. zmíněný Dr. Karz z Yale univerzity spolu s 500 lékaři, skupiny kardiologů, apod. Dokonce se rozjel i hashtag #CancerCausingClickbait (přeloženo jako #RakovinuPůsobícíČlánekJehožÚčelemJePřivéstLidiNaStránky) – který můžete dát do vyhledávače na FB, nebo jím rovnou označovat nejrůznější titulky médií (i když v ČR to asi nikdo dělat nebude).

Vliv průmyslově zpracovaného masa na rozvoj rakoviny střev je podle Barnarda tak potvrzený, jako že kouření působí rakovinu plic. Když ti potom média doporučují článek, který říká, že můžeš jíst tyto potraviny bez obav – kolik rakoviny (a jiných nemocí) to způsobí? To je otázka. Nicméně o tom, že to jsou „články působící rakovinu“, bych se zdráhal pochybovat.

Komerční vliv?

Když jsem pročítal zmíněný český článek, zaujalo mě, že zprávu převzali od amerického TIME.COM. Vzpomněl jsem si na rok 2014, kdy právě v časopisu TIME vydali slavný článek s titulkem: JEZTE MÁSLO – Vědci označili tuk za nepřítele. Proč se spletli?

To je to, jak jste možná slyšeli, že „máslo je už zase zdravé“. Do té doby totiž bylo nezdravé, působilo nemoci srdce. Jenže se objevili dvě velké studie placené živočišným průmyslem (Siri-Torino, Chowdhurry) a z nich vzešel tento článek, který „mění pohled na výživu.“ V praxi se tedy jedná o malou část z rozpočtu živočišných průmyslů. Důmyslnou kampaň, kterou se utváří náš názor/zmatek ve světě výživy. Jenže kdo se kdy obtěžoval pátrat po tom, proč existuje tento zmatek a proč se tak často mění názory na výživu, že? 🙂 Strategie funguje dobře.

O 2 roky později časopis TIME znovu připomenul, že máme jíst máslo, protože je zdravé a podkládal to studií, která říkala, že porce másla denně zvyšuje riziko úmrtí jen o 1%. Celé článek v časopise je ale tak hezky napsaný, že pokud člověk nejde prostudovat  zdroj, odkud je čerpáno, tak vlastně odejde s představou, že je máslo vskutku zdravé – což nám tady teď vykládají mainstreamová výžiová esa a prodavači populistických knih, nejčastěji za účelem hubnutí.

Jaké to má však dlouhodobé výsledky? Neznámé nebo špatné. Namísto toho, se třeba ve Finsku vydali opačným směrem a snížili konzumaci másla o 3/4 a dosáhli 84% snížení úmrtnosti na nemoci oběhové soustavy – naší příčiny úmrtí číslo jedna. Viděli jste o tom někde článek? Nebo slyšeli jste o tom někoho někde mluvit? Nejspíše ne – je to nepopulistické.

A tak jsem si říkal, jestli toto není náhodou stejný případ i nyní s červeným masem? A odpověď je, že nevím. Nezkoumal jsem, kdo koho a jestli platil, protože mě již nebaví se v tomto tématu babrat. Na co jsem se ale podíval je na aktuální článek časopisu TIME a ani ten nepíše, že jíst červené maso je zdravé – tak jak to předává český článek.

Titulek v TIME zní: „Jezte méně masa, říkali vědci. Teď si někteří myslí, že to byla špatná rada.“ Což je v podstatě správný titulek, jen o zprávě, která by neměla být vydána.

Někteří vědci si skutečně myslí, že vynechat maso je špatná rada, přestože i z jejich výzkumů zjistí, že jíst méně masa je zdravější.

EDIT: O dva dny později od napsání tohoto článku už vychází v NY TIMES článek o tom, že vědci, kteří ve své studii doporučují konzumaci masa, zapomněli přiznat vazby na masný průmysl z minulosti…

Takže – zase nic složitého. Propaganda, která vás má udržet ve stejných zvycích, stejně nemocné, stejně utrácející.

Jak se dostat ven ze zmatku?

V průběhu mého působení ve světě výživy jsem dospěl k názoru, že běžný člověk nemá šanci vyznat se v současném (záměrně vyvolaném) informačním chaosu v oblasti zdravého životního stylu. Působí sem jak čistá věda, tak průmyslová věda, tak prodavači potravinových doplňků, tak lidé se specifickým záměrem (např. kulturisti, kteří chtějí svaly, ale nehledí na dlouhodobé zdraví) – a teď se v tom vyznej.

Můj názor je takový, že se vyplatí sledovat dlouhodobé výsledky jednotlivých doporučení na větší skupině obyvatel. Proto jsem se vydal cestou rostlinné výživy (kdy alespoň 95% jídelníčku tvoří rostlinné potraviny. Nejlépe zdravé veganství). Trvalo mi to několik let – přetransformovat jak zvyky, tak „programy v hlavě“. Nicméně nyní jsem díky tomu na výživě, při které:

  • Se větší skupiny lidí dožívají nejvyšších průměrných věků na Zemi (tzv. Modré zóny, aj zmonitorované oblasti)
  • Díky tomu mám pravděpodobnost o 10 let delšího života, a mnohonásobně nižší šanci na nejčastější nemoci (jak ty smrtelné, tak ty každodenní)
  • Nebyl jsem už několik let nemocný (pokud jsem se zrovna neopil na plese a nešel v zimě nahej domů – to jsem nedal).
  • Jsem na jediném způsobu výživy, který má vědecky potvrzenou schopnost pročisti ucpané cévy – příčina úmrtí č. 1. Proč bych měl jíst jiným způsobem, dokud někdo neprokáže něco podobného?
  • Mám BMI přesně ve středu idálu a to jím hodně a málo se hýbu + mám předpoklad, že to tak budu mít celý život, neboť je to u mého způsobu výživy běžné.
  • Před rokem, po více než 5 letech na této výživě, mi doktor řekl, že tak dobré krevní testy už dlouho neviděl, a ať dělám cokoliv, mám v tom pokračovat.

 

A vedle toho máš populismus, který vás vezme do problémů, nebo – dobrá – díky němu na krátko zhubneš. Super.

Nebo se dá jít zlatou střední cestou a být zlatě středně nemocnej. Spousta lidí po tomhle touží.

Každopádně, vstoupit do světa rostlinné výživy bych doporučil každému, kdo chce přestat řešit, co je správné, a namísto toho chce žít podle osnovy lidí, kteří se v současnosti dožívají nejvyšších věků na planetě – což není špatný začátek. Můžete si na těchto stránkách stáhnout materiály, které dávám zdarma – zrovna je období, kdy se mi chce to tak dělat. Ani emaily nesbírám, abych vám následně prodával kurz na rychlé hubnutí. V rámci knih najdete většinou další odkazy, které vás někam posunou.  Z autorů rostlinného světa bych doporučil Dean Ornishe, Neal Barnarda, Caldwell Esselstyna, Michaela Gregera, Milton Millse, Brendu Davis… Je jich plný Youtube i regály v knihkupectví.

To by do začátku mohlo stačit těm, kteří se chtějí vydat na velice zajímavou cestu, na které kravské mléko není potřeba pro zdraví lidských kostí. Cestou, proti které se současný průmysl brání podobnými články, které kolují po dnešních internetech.

 

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *