soja

Měly by se ženy s vysokým rizikem rakoviny prsu vyhýbat sóje?

Přepis videa k nalezení níže

Přepis videa:

Bylo provedeno pět studií, které zjišťovaly vazbu mezi mírou přežití rakoviny prsu a sójovými jídly. Zahrnovaly více než 10 000 pacientů s rakovinou prsu. No a ti, kteří jí více sóji, žijí déle a mají menší riziko návratu rakoviny.

Co ale ženy, které si pro rakovinu nesou genetický podklad? Méně než 10% rakovin prsu pochází z genů, když se to ovšem stane, jedná se nejpravděpodobněji o mutaci nádoru-potlačujících genů „BRCA1“ nebo „BRCA2“, které chrání integritu ostatních genů. Účastní se opravy DNA, a tak když je jeden z nich poškozený nebo zmutovaný, může to vést v chromozomální abnormality, což nám může nastartovat rakovinu.

Tahle myšlenka, že máme geny, které potlačují nádory, pochází ze slavného výzkumu v 60. letech, který ukázal, že pokud spojíte normální buňku s buňkou rakovinou, nádorová buňka neudělá z té normální druhou nádorovou, ale spíše – normální buňka potlačí buňku rakovinnou.

Geny potlačující nádory jsou typicky rozdělovány do dvou skupin. Jsou zde geny „vrátní“, kteří mají rakovinné buňky pod dohledem a „genové údržbáři“, kteří zabraňují tomu, aby se z buňky stala buňka rakovinná. BRCA geny spadají pod obě kategorie, proto víme, že je jejich funkce důležitá.

Do nedávna se výživová doporučení pro lidi s nádory soustředila na redukci poškození DNA způsobeného volnými radikály – tak, že se jedlo hodně ovoce a zeleniny plné antioxidantů. Je-li vaše schopnost opravy DNA nízká, chcete si v prvé řadě dát velký pozor na poškozování vaší DNA. Co ale, pokud se nám podaří zvýšit funkci BRCA?

V mém posledním videu k tématu jsem ukázal, jak může konzumace sójových fytoestrogenů navrátit ochranu BRCA, která je potlačena rakovinou prsu. Projevy BRCA lze navýšit až o 1000% během 48 hodin. Stane se však to samé, přesuneme-li se z Petriho misky do lidského těla? Vypadá to, že ano.

Příjem sóji byl spojen s poklesem rizika rakoviny prsu pouze o 27% - bavíme-li se o lidech s normální BRCA geny. U lidí se zmutovanými BRCA geny se však jedná o 73% pokles rizika. Zdravá výživa tedy může být obzvláště důležitá u těch, kteří mají vysoké genetické riziko. Konzumace masa například, byla propojena s až 2x větším rizikem u lidí se zmutovanými BRCA – 97% nárůst rizika. U lidí s normálními BRCA geny se jedná o 41%.

Tedy – stejná výživová rada, pouze více důležitá pro lidi s větším rizikem.

Zanechte odpověď