maso a diabetes

Konzumace masa a rozvoj diabetu 1. typu

Krávy vyřazené z mléčného průmyslu kvůli infekci bakterií paratuberculosis jdou na jatka - do potravinového řetězce lidí.

Přepis videa k nalezení pod ním.

Přepis videa:

Mycobakterie paratuberculosis je nejenom vážný problém pro průmysl s hospodářskou zvěří, ale může být spouštěčem pro diabetes prvního typu, vzhledem k tomu, že paratuberculosa byla nalezena v krevním řečišti většiny testovaných diabetiků prvního typu. Pravděpodobně ji byly vystaveny skrze běžné mléko, neboť tato mycobakterie může přežít pasterizaci.

Jak je ale na tom maso? Mycobakterie paratuberculosis byla nalezena v hovězím, vepřovém a kuřecím mase. Je to střevní bakterie a naneštěstí je “kontaminace mršin fekáliemi” na jatkách prostě nevyhnutelná. Následně, není-li dobře povařeno, může být maso sídlem živých mycobakterii avium paratuberculosis.

Co se masa týče, mleté hovězí nese největší potenciální riziko pro usídlení těchto bakterii paratuberculosy, jelikož většina tohoto masa pochází z vyřazených mléčných krav, které mohly být vyřazeny právě proto, že měly paratuberculosu. Přesto jdou rovnou do lidského potravinového řetězce.

V mletém mase je zároveň vyšší výskyt “fekální kontaminace” a „lymfatických uzlin“ a mletí může “zatlačit” bakterie hluboko do masa. “Vzhledem k hodnotě důkazů a jejich závažnosti, a vzhledem ke škále potenciálních zdravotních problémů u člověka”, preventivní princip navrhuje, že je načase začít dělat kroky ke snížení lidského vystavování vůči tomuto patogenu. Přinejmenším bychom měli přestat posílat do lidského potravinového řetězce zvířata, u kterých víme, že jsou infikována touto bakterií.

Víme, že mléko je spojeno s diabetem prvního stupně, ale co maso? Byl učiněn pokus vypátrat výživové faktory, které by mohly pomoci osvětlit až 350krát jiné hodnoty výskytu diabetu prvního typu po celém světě. Proč mají nějaké části světa stonásobně větší výskyt této nemoci než jiné?

Ano, čím vice mléčných produktů populace jedí, tím vyšší je jejich výskyt diabetu prvního typu. To stejné však bylo zjištěno i u masa, což poskytuje důvěryhodnost tvrzení, že “navýšení konzumace masa po druhé světové válce mohlo přispět k navýšení výskytu diabetu prvního typu”.

Byla zde negativní vazba – znamenající ochranná vazba – nalezena mezi konzumací obilovin a výskytem diabetu prvního typu, což může zapadat do konceptu obecně nižšího výskytu chronických onemocnění u těch, kteří se vyživují vice rostlině. Zároveň, nárůst konzumace masa se ukazuje být paralelní s nárůstem výskytu této nemoci.

Samozřejmě, jako vždy je třeba být obezřetný při interpretaci těchto porovnání mezi zeměmi, jelikož pouze to, že určitá země jí určitým způsobem neznamená, že jednotlivci, kteří dostali tuto nemoc, jedli daným způsobem rovněž. Například – podobně vypadající studie specificky zaměřená na výživu u dětí a adolescentů v různých zemích, potvrzuje důležitost role mléka a mléčných produktů pro výskyt diabetu prvního typu.

Zároveň však zjistili i to, že v zemích, kde jí děti nejvíce cukru, mají I menší výskyt této nemoci. Toto nenabralo opravdového statistického významu, neboť se jednalo pouze o pár zemí, ovšem I kdyby bývalo nabralo, a I kdyby zde byly jiné studie, které by to potvrzovaly, mohou zde být miliony faktorů, které je třeba vzít v potaz.   Možná že země, které jedly nejméně cukrů jedli nejvíce kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, nebo něco takového… Vždy to musíte “otestovat”. Když analyzujete výživu – to co lidé, kteří dostali tuto nemoc, doopravdy jedli, zjistíte, že zvýšení rizika diabetu prvního typu je propojeno s konzumací mléka, cukru, chleba, limonád, vajec a masa.

Na Sardinii, kde byla poprvé vytvořena vazba mezi paraTB a diabetem 1. typu, byla nalezena i vysoce „statisticky významná vazba „dávky a následné reakce“ – znamenajíce, čím více masa, tím více rizika, zejména v prvních dvou letech dětského života. Takže to vypadá, že je „vysoká konzumace masa v raném životě důležitým kofaktorem pro rozvoj diabetu prvního stupně“, ačkoliv stále potřebujeme více dat.

Poslední podobná studie, která sledovala tisíce matek a jejich dětí, zjistila, že je konzumace masa během kojení propojena se zvýšením rizika rozvoje jak předklinického, tak plně rozpuklého diabetu 1. typu, v době, kdy děti dosáhnout věku osmi let. Ačkoliv to mohou působit i glykotoxiny AGE, které se vyskytují ve vařeném mase a které mohou být přenášeny skrze kojení.

Co ještě ale může být přenášeno skrze lidské kojení je bakterie paratuberculosis, která vyrostla v mléce ženy s Crohnovou chorobou – dalším autoimunitním onemocněním propojeným s vystavením se bakterii paratuberculosis.

 

Zanechte odpověď