Klimatické změny: Jaký druh mléka je nejlepší?

Převzato z BBC News

Popularita veganské výživy stále narůstá. Leden je tradičně měsícem, kdy tento způsob stravování lidé nejčastěji zkouší.

Alternativy kravského mléka, jako je ovesné, sójové, kokosové nebo mandlové, je oblast, ve které narůstají prodeje.

Vědecká studie ukazuje, jaký dopad mají jednotlivá mléka na produkci skleníkových plynů.

Produkce kravského mléka vede k tvorbě skoro 3x takového množství skleníkových plynů, jako jakákoliv rostlinná varianta, říká oxfordská studie.

Pohled na nároky na půdu, které má produkce jednotlivých druhů mlék, ukazuje význa.

Produkce (konzumace) sklenice kravského mléka každý den po dobu jednoho roku si vyžádá 650 m2 půdy – dvě tenisové hřiště. To je podle studie více než 10x tolik, než jaké jsou nároky pro produkci např. ovesného mléka.

Mandlové mléko vyžaduje více vody, než sójové nebo ovesné mléko. Na jednu sklenici (200 ml) je zapotřebí 74 litrů vody – více, než kolik se spotřebuje za jedno běžné sprchování. Rýžové mléko je rovněž žíznivé po vodě – spotřebuje jí 54 litrů na jednu sklenici.

V porovnání s mlékem kravským si však i tato na-vodu-náročná rostlinná mléka vedou dobře.

Lidé podceňují dopad výživy na životní prostředí

Produkce potravin je podle zmíněné studie zodpovědná za čtvrtinu všech lidmi vyprodukovaných skleníkových plynů.

Výzkum ukazuje, že maso a další živočišné produkty, stojí za většinou skleníkových plynů, které pochází z produkce potravin. Do lidského jídelníčku však živočišná produkce dodává pouze pětinu kalorií.

„Lidé podceňují tvorbu emisí, která pochází z produkce potravin. Mléčné produkty nejsou výjimkou,“ říká psycholog Adrian Camilleri.

 

Zkus to jinak na víkendu zdraví

Pokud máte náklonnost ke změně výživy směrem více k rostlinné stravě, pokud se chcete těšit z benefitů, které tento krok nabízí, zvažté účast na víkendu Maximální Zdraví, kde probíráme nejenom téma výživy, ale vyzkoušíme si i zdravý jídelníček, který rostlinná mléka zahrnuje.

Zanechte odpověď