Jíst maso je špatně: tvrdé ale pravdivé argumenty o mase

Jeden úspěšný český podnikatel mě kdysi naučil, že neexistuje „zlatá střední cesta“. Věci jsou buďto dobře, nebo špatně. Nic mezi tím. Tento princip platí, i když přijde řeč na maso - jíst ho je buďto špatně, nebo dobře. Nic mezi tím. Lidé si v tom potřebují udělat jasno, aby se mohli posunout dále ve svém vývoji. Opušetění konzumace masa je naším velikým úkolem.

Už dávno totiž nežijeme v době ledové, kdy nebylo k snědku nic jiného, než mamut plný oštěpů. Tepla máme na Zemi dostatek a jídlo máme v obchodech 365 dní v roce. Hned v úvodu nám tedy padá jeden ze dvou možných argumentů, proč maso jíst: snaha o přežití. (K druhému důvodu, proč jíst maso, se dostanu na konci článku.)

Nyní si pojďme stručně projít některé důvody, proč je špatně jíst maso, abyste v tom měli jasno.

 Maso není potrava pro lidské tělo 

Kdyby příroda zamýšlela, že člověk bude jíst maso – dala by mu na tělo nástroj, pomocí kterého by si ho dovedl obstarat. Člověk by tak měl na těle drápy, zuby, rychlé nohy, čuch, sluch… zkrátka nástroje, které by mu umožnili maso získat. Tak to mají všichni živočichnové konzumující maso na této planetě. Jenže člověk nic takového nemá.

Má jen mozek, který mu umožňuje vymýšlet nejrůznější nástroje či systémy, díky kterým je mu dnes maso naservírováno na talíř až pod nos. Nemusí se tak vystavovat riziku souboje o život se zvířetem (který by člověk v naprosté většině případů prohrál).

Většina z vás, co jí maso, by se nedokázala vystavit byť jen aktu usmrcení zvířete. Bylo by vám to velice nepříjemné, protože vlastně máte rádi zvířata, nemáte rádi krev a bolest - ani, když ji vidíte. To je normální. To jsou stránky vaší lidské osobnosti, které by měli být rozvíjeny. Jen je to odseknuto naším systémem, ve kterém jsou však masem krmeny už i krávy.

 Nejdelších věků se lidé dožívají bez masa a jsou i zdravější 

Existují oblasti, tzv. Modré zóny, kde se lidé dožívají průměrně o 8-11 let více, než je tomu běžné u nás. Jedná se o několik populací na několika kontinentech. Jejich jídelníček je z 95 a více procent tvořen rostlinnou stravou. V jedné z těchto oblastí jsem přes dva měsíce žil (Loma Linda) a většina lidí tam maso nejedla po celý život, stejně tak jako nejedli ani ostatní živočišné produkty. Jejich zdraví by jím 95% naší populace mohlo závidět.

Okamžitě tedy padá argument, že je maso potřeba z nějakých výživových aspektů. To platí jen pokud člověk nemá, co jiného by snědl. Jenže to se naší generace rozhodně netýká – škála dostupných potravin je nesmírná a maso je vedle nich výživově podřadné.

 Lidé, kteří jedí maso, jsou tlustější 

Obezita je epidemie dnešní doby – je výsledkem běžného výživového způsobu, který zahrnuje konzumaci masa. V oblasti redukce nadváhy se pohybuji a byť je samozřejmě možné zhubnout i na mase, v porovnání s jeho vynecháním je to velice obtížné.

Dělal se výzkum, u kterého se populace rozdělila podle toho, kolik živočišných produktů jedí. Nejtlustější byli lidé, kteří jedli „všechno“. S klesající konzumací jednotlivých druhý živočišných potravin klesalo i BMI populace. Nejlepší BMI (jediní v normě) měli lidé na rostlinné stravě.

Mnohé detaily k tématu nadváhy vysvětluji v Online kurzu. Jeho součástí jsou i 4 krátké konzultace zdarma, takže toto téma můžeš snadno pochopit a pokud se tě nadváha týká, vyřešit ji jednou pro vždy.

1 2

Zanechte odpověď