bakterie

Je paratuberkulóza v mléku spouštěčem diabetu 1. typu?

 

Mléko je označováno jako jedna z nejpravděpodobnějších příčin působících diabetes 1. typu. Bakterie, která se v něm časo vyskytuje, je jedním z důvodů, proč tomu tak je.

Přepis videa je k nalezení pod ním.

Přepis videa:

Diabetes prvního typu “nastává po autoimunitní destrukci” inzulinu-produkujících buněk slinivky břišní. Často “je diagnostikován u dětí a adolescentů”, kteří většinou zažívají „trio klasických symptomů“: Přehnanou žízeň, hlad a časté močení – jak jejich krevní cukr vystřeluje. Následně musí brát inzulin po zbytek svého života, neboť jejich vlastní systém zaútočil a zničil jejich přirozenou schopnost produkovat inzulin. Co přinutí naše tělo něco takového udělat?

Ať je to co je to, je to na světě v rozpuku, počínaje druhou světovou válkou. „Pochopení toho proč a jak je…současná pandemie dětského diabetu“ produkována „by bylo důležitým krokem ke zvratu ve vývoji této situace“. Velice pravděpodobná varianta zahrnuje takzvané „molekulární napodobování“, kdy cizorodý spouštěč (jako bakterie nebo virus) „vyvolá imunitní reakci, která zapůsobí i na podobně“ vypadající protein naší vlastní slinivky.

OK, na jaký protein vlastní slinivky si diabetici 1. typu útočí? V osmdesátých letech byl identifikován jeden protein, který, jak se zjistilo v devadesátých letech, je přespříliš podobný určitému mycobakteriálnímu proteinu. Mycobakterie jsou druhem bakterií, které působí nemoci jako je tuberkulosa a lepra a u všech nově diagnostikovaných dětí diabetem prvního typu byla objevena imunitní reakce na tento mycobakteriální protein.

To ale nedávalo žádný smysl, protože diabetes prvního typu je v industrializovaném světě v nárůstu, zatímco výskyt tuberkulózy a lepry je v poklesu. Je tu však jedna mycobakteriální infekce u chovné zvěře, jejíž výskyt vystřelil vzhůru s industrializací a globalizací zvířecího zemědělství. Jmenuje se paratuberculosa – působí Johnovu chorobu u zvířat, a nyní je uznávána jakožto světový problém pro hospodářská zvířata.

Huh, copak zde nebyly tucty studií zmiňujících, že vystavení kravskému mléku může být „důležitou determinantou pro následující diabetes 1 typu“ v dětství? Sečtením „dvou a dvou“, vznikla v roce 2006 idea – Může mycobakterie paratuberculosis „spouštět“ diabetes prvního typu? Byla to natolik podněcující otázka, že se vědci rozhodli – otestovat ji.

Zkusili otestovat vztah mezi MAP – zkratka pro celé jméno tohoto „brouka“ – mycobakterium avium paratuberculosis – a diabetem prvního typu. Zkoumali výskyt této bakterie v krvi u diabetiků. A hleďme – většina diabetických pacientů měla pozitivní výskyt tohoto brouka v porovnání s menšinou zdravých subjektů.

Tento důkaz výskytu MAP bakterie v krvi pacientů s diabetem prvního typu „může poskytnou důležitý podklad pro tvrzení, že je diabetes prvního typu zapříčiněn infekcí.“ „Tyto výsledky mohou zejména dopadat na země, které mají největší populaci chovné zvěře a zároveň vysoký výskyt obojího – jak MAP, tak diabetu – například Spojené Státy.

Pokud tímto broukem onemocní chovná zvěř, jmenuje se to Johnova nemoc. Důvodem, proč si vědci vybrali Sardini – ostrov u břehů Itálie, je ten, že se tam paratuberculosa vyskytuje u více než 50 procent dobytku.

Pokud si mysleli, že je to zlé, pak poslední národní průzkum mléčný produktů ve spojených státech ukázal, že 68% je infikováno MAPem, obzvláště ty největší velkochovy. 95% jednotek, kde mají více než 500 krav, mělo positivní výskyt této bakterie. Odhaduje se, že tato nemoc stojí průmysl spojených států více než miliardu dolarů ročně.

Jak se této nemoci vystavují lidé? Hlavními přístupovými cestami MAPu do lidského těla se ukazují být: Kontaminované mléko a mléčné produkty a maso z infikovaných krav, ovcí a koz. MAP nebo DNA MAPu byla objevena v syrovém mléku, v pasterizovaném mléku … v přípravcích pro děti, v sýrech, ve zmrzlině, ve svalech a orgánových tkáních a v běžně prodávaném mase.

Jak víme, že paratuberculosa může přežít pasterizaci? Protože Wisconsinští vědci nakoupili stovky krabic mléka z obchodů, dodávaných největšími mléčnými společnostmi a otestovali je na přítomnost živých bakterií MAP. 2,8% mělo pozitivní výskyt paratuberculosy a u většiny značek byl nalezen alespoň jeden pozitivní vzorek. Takže to může přežít pasterizaci.

Pokud paratuberculosa skončí jakožto spouštěč diabetu, pak „tyto nálezy naznačují, že by mělo být mléko ve spojených státech považováno za hlavního přenašeče.“ Proč veřejnost neslyšela o těchto výzkumech? Možná proto, že průmyslu se zrovna nechce je sdílet. Toto je z časopisu „věda mléčných produktů: „Strach z reakce zákazníků může potlačit racionální a otevřenou diskuzi o vědeckých studiích.“

 

Zanechte odpověď